Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yaptığı yeni bir analize göre, yapay zeka önümüzdeki dönemde tüm iş kollarının %40’ını etkileyecek.

Yapay zeka yaygınlaştıkça, faydalarından çok risklerinin daha fazla konuşulmaya başlandığı bir dönemden geçiyoruz. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yaptığı yeni bir analize göre, yapay zeka önümüzdeki dönemde tüm iş kollarının %40’ını etkileyecek.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, “Çoğu senaryoda, yapay zekanın genel eşitsizliği muhtemelen daha da kötüleştireceğinin altını çizdi. Georgieva, kanun koyucuların bu teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da körüklemesini önlemeleri konusunda düzenlemeler yapmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

IMF’in analizine göre yapay zekanın gelişmiş ekonomilerdeki işlerin yaklaşık %60’ını etkileme olasılığı var. Bazı senaryolarda, çalışanların yapay zeka entegrasyonundan faydalanarak üretkenliklerini artırmaları mümkün.

Düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 26’sını etkilenecek

Ama IMF analizi genel olarak yapay zekanın şu anda insanlar tarafından gerçekleştirilen temel görevleri yerine getirme yeteneğine sahip olduğu yönünde. Bu durum iş gücüne talebini düşürebilir, ücretleri etkileyebilir ve hatta bazı işleri ortadan kaldırabilir. Bu arada IMF, yapay zeka teknolojisinin düşük gelirli ülkelerdeki işlerin sadece yüzde 26’sını etkileyeceğini öngörüyor.

Bu öngörüler bir anlamda, 2023’te Goldman Sachs’ın yapay zeka odaklı raporunu da teyit ediyor. Söz konusu rapor, yapay zekanın 300 milyon tam zamanlı çalışanın yerini alabileceğini, ancak üretkenlik patlamasıyla birlikte yeni işlerin de ortaya çıkabileceğini öngörmüştü.

Georgieva; “Şu anda ülkelerin çoğu, yapay zekanın faydalarını elde etmek için gerekli altyapıya veya yetenekli iş gücüne sahip değil, bu da teknolojinin zamanla uluslararası eşitsizliği kötüleştirme riskini artırıyor. Ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağları kurması ve savunmasız çalışanlar için yeniden eğitim programları planlaması son derece önemlidir.  Bunu yaparak, yapay zeka geçişini daha kapsayıcı hale getirebilir, geçim kaynaklarını koruyabilir ve eşitsizliği azaltabiliriz” dedi.

IMF’nin bu analizinin, küresel iş ve siyaset dünyasının İsviçre’nin Davos şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda toplandığı şu günlerde sunulması da dikkat çekici.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir