IAD Data Centers and Community Amazon Web Services Photo Copyright Noah Berger / 2023

Araştırmalar, AWS’te bulunan optimize edilmiş iş yüklerinin şirket içinde yapılan iş yüklerine kıyasla dört kata kadar daha verimli olabileceğini gösteriyor.

Amazon Web Services (AWS) tarafından Accenture’a yaptırılan “AWS Bulutuna Geçmek Karbon Emisyonlarını Azaltıyor” başlıklı rapor yayınlandı. Rapor,  BT iş yüklerini kurum içi altyapılardan AWS’in dünyanın dört bir yanındaki veri merkezlerine taşımanın karbon ayak izini en aza indirmenin etkili bir yolu olduğunu gösteriyor. Rapora göre AWS’in altyapısı kurum içi ortamlara kıyasla 4,1 kata kadar daha verimli ve iş yükleri AWS’de optimize edildiğinde ilgili karbon ayak izi yüzde 99’a kadar azaltılabiliyor. Kurum içi ortamlar, donanım ve yazılımların şirketlerin kendi fiziksel ortamlarında çalıştırıldığı anlamına geliyor ve kuruluşların küresel BT harcamalarının yüzde 85’i böyle ortamlarda yapılıyor.

AWS Sürdürülebilirlik Direktörü Chris Walker konuyla ilgili şunları söyledi: “AWS’in verimliliğe yönelik bütünsel yaklaşımı, veri merkezi operasyonlarımızda hem enerji hem de su tüketimini en aza indirmeye yardımcı olarak müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmemize katkıda bulunuyor. Veri merkezi tasarımımızı optimize etmek, amaca yönelik çiplere yatırım yapmak ve yeni soğutma teknolojileriyle inovasyon yapmak gibi yollarla tesislerimizin enerji verimliliğini sürekli olarak artırmaya çalışıyoruz. AWS olarak İklim Taahhüdümüz doğrultusunda 2040 yılına kadar Amazon’un net sıfır karbon hedefine ulaşma yolunda adımlar atarken, gezegenimiz için daha parlak bir gelecek inşa etmek amacıyla tesislerimizde enerji verimliliğini artırmanın yeni yollarını sürekli olarak keşfedecek ve uygulayacağız.”

AWS müşterileri, AWS’e geçmenin ve AWS’de çözüm geliştirmenin verimlilik avantajlarından senelerdir yararlanıyor. Örneğin, küresel genom bilimi ve insan sağlığı şirketi Illumina, AWS‘e geçerek karbon emisyonlarında yüzde 89‘luk bir azalma elde etti. Dünyada yapay zeka kullanımı yaygınlaştıkça, şirketlerin kendi kurum içi BT altyapılarını sürdürmelerine kıyasla AWS’den yararlandıklarında elde ettikleri bu verimliliğin daha belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Bunun sebebi, şirketlerin yapay zeka iş yükleri daha karmaşık ve veri yoğun hale geldikçe, daha fazla bellek, depolama ve ağ altyapısının yanı sıra her saniye milyonlarca hesaplama yapan sistemler ile yeni performans düzeylerine ihtiyaç duyacak olmaları. Bu da enerji gerekliliğini artırmanın yanı sıra kendi karbon ayak izini de beraberinde getirecek. Kurum içi veri merkezleri, ölçeklenebilirliği ve enerji verimliliğini artırma konusundaki kısıtlı imkanları nedeniyle gelişmelere ve ihtiyaçlara ayak uydurmakta zorlanırken AWS, bulutu müşterilerin altyapılarını ve işletmelerini çalıştırmanın en verimli yolu haline getirmek için sürekli olarak inovasyon yapıyor. 

Accenture Teknoloji Sürdürülebilirlik İnovasyon Küresel Lideri Sanjay Podder, “Bu araştırma, AWS’in donanım ve soğutma verimliliğine, karbonsuz enerjiye, amaca yönelik silikona ve optimize edilmiş depolamaya odaklanmasının, kuruluşların yapay zeka ve makine öğrenimi iş yüklerinin karbon ayak izini azaltmalarına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yapay zekaya olan talep artmaya devam ettikçe, sürdürülebilirliğin teknoloji yoluyla sağlanması işletmelerin inovasyon yaparken aynı zamanda çevresel hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olma konusunda çok önemli bir rol oynayabilir” dedi. 

Verimlilik ve tahmini karbon azaltımı, endüstri lideri standart kullanılarak ölçüldü

Araştırma, kurum içi ortamlarla AWS arasındaki farkların simülasyonunu ve analizini yaparak müşteri iş yüklerini kurum içinden AWS’e taşımanın enerji verimliliği ve karbon azaltımı açısından nasıl bir fırsat sağladığını ölçümledi. Bir perakende web sitesi çalıştırmak veya envanter veritabanlarını yönetmek gibi görevleri gerçekleştirmek için kullanılan kaynak ve kod koleksiyonuna iş yükü adı veriliyor. Accenture, depolama ve bilgi işlem ağırlıklı iş yüklerinin karbon ayak izini analiz etmek için Uluslararası Standartlar Teşkilatı (International Organization for Standardization, ISO) Yazılım Karbon Yoğunluğu (Software Carbon Intensity, SCI) standardını kullandı ve daha da öteye giderek hem kurum içi ortamlar hem de AWS için karbonsuz enerjinin etkisini dikkate aldı. Bu, hiper ölçekli bir bulut sağlayıcısının bu tür bir analiz gerçekleştirmek için SCI belirlemesini kullanmasının ilk örneklerinden biri oldu. 

Araştırmada ilk olarak, iş yüklerinin kurum içi altyapıdan AWS’e taşınmasıyla önlenen tahmini operasyonel ve fiziksel (BT donanımı) karbon emisyonu miktarı incelendi. Bu, raporda “Kaldırma ve Kaydırma” (Lift-and-Shift) olarak adlandırılıyor. Raporda ayrıca aynı iş yükleri AWS’in yapay zeka modellerini çalıştırmak için tasarlanmış silikon gibi donanımlarında optimize edildiğinde ne kadar karbon salınımının önlenebileceği analiz edildi ve her senaryo Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, Avrupa Birliği, Asya Pasifik ve Brezilya olmak üzere dört coğrafi bölge arasında karşılaştırıldı. 

Son on yılda veri hacimleri katlanarak artarken, bulut da her zamankinden daha fazla gelişmiş veri becerileri sunmaya devam etti. Analitik ve yapay zeka modellerinin eğitimi ve çıkarımı için gereken veri ihtiyaçları göz önüne alındığında, kuruluşların depolama ihtiyaçları ile ilişkili potansiyel karbon tasarruflarını da hesaba katmaları gerekecek. Araştırma, yüksek depolama gereksinimi olan iş yüklerinin kurum içi ortamlara kıyasla AWS’de 2,5 kata kadar daha verimli olabileceğini ve bunları AWS donanımında optimize etmenin ilişkili karbon emisyonlarını yüzde 93’e kadar azaltabileceğini gösterdi.

Bilgi işlem ağırlıklı iş yükleri için ise, AWS tarafından sağlanan temsili bir iş yükünün operasyonel ve fiziksel emisyonları analiz edilerek yapay zeka iş yüklerini kurum içi yerine AWS’de çalıştırmanın karbon emisyonunu potansiyel olarak ne kadar azaltabileceği değerlendirildi. Accenture, yoğun bilgi işlem gerektiren iş yükleri AWS’de optimize edildiğinde kuruluşların çeşitli coğrafi bölgelerdeki ilgili karbon ayak izlerini yüzde 99’a kadar azaltabileceğini tespit etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir